Sărbătoare azi 2 FEBRUARIE - (†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia)
Sarbatoare azi Cand nu se fac nunti Sfinti Zile de post Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie

Întâmpinarea Domnului – Teologia Sărbătorii Stratenia

Share
Întâmpinarea Domnului, cunoscută în tradiția ortodoxă și sub numele de Stratenia, este una dintre marile sărbători împărătești ale Bisericii, prăznuită pe 2 februarie. Această celebrare are un profund caracter hristologic și soteriologic, fiind o împlinire a Legii Vechiului Testament și o manifestare a noii economii divine.

Context biblic și semnificație teologică

Întâmpinarea Domnului este relatată în Evanghelia după Luca (Luca 2, 22-40), unde se arată că, la patruzeci de zile după nașterea Sa, Pruncul Iisus a fost adus la templul din Ierusalim de către Fecioara Maria și Dreptul Iosif, conform rânduielilor Legii mozaice. În această întâlnire sacramentală, Dreptul Simeon, insuflat de Duhul Sfânt, Îl recunoaște pe Hristos ca „lumina spre descoperirea neamurilor” și rostește imnul său profetic, cunoscut sub numele de „Nunc dimittis” (Luca 2, 29-32).
Teologic, sărbătoarea Întâmpinării Domnului subliniază împlinirea Legii Vechiului Testament și începutul lucrării mântuitoare a lui Hristos. Este momentul în care lumea veche, simbolizată de Dreptul Simeon și Prorocița Ana, se întâlnește cu Noul Legământ, inaugurat prin venirea lui Mesia. Simeon, ca reprezentant al profeților, primește cu bucurie pe Cel așteptat, iar Prorocița Ana vestește poporului mântuirea lui Israel.

Dimensiunea liturgică și duhovnicească

În Tradiția Bisericii Ortodoxe, Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare a luminii și a întâlnirii dintre Dumnezeu și omenire. Imnografia praznicului pune accent pe revelarea lui Hristos ca Mântuitor universal și pe chemarea credincioșilor de a-L întâmpina în inimile lor. Cântările slujbei subliniază rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii și mărturia Duhului Sfânt prin glasul Dreptului Simeon.
Din punct de vedere duhovnicesc, Întâmpinarea Domnului ne cheamă la pregătirea sufletească pentru a-L primi pe Hristos în viața noastră. Simeon simbolizează credința statornică și așteptarea răbdătoare a lui Dumnezeu, în timp ce Prorocița Ana întruchipează rugăciunea neîncetată și vestirea Evangheliei.

Concluzie

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este un prilej de profundă meditație asupra întâlnirii noastre personale cu Hristos. Ea ne îndeamnă să ne deschidem inimile, asemenea Dreptului Simeon, pentru a primi lumina dumnezeiască și a deveni, la rândul nostru, mărturisitori ai adevărului revelat. În această zi sfântă, Biserica ne cheamă să devenim „templu al Duhului Sfânt” și să trăim în lumina lui Hristos, Cel care Se oferă lumii spre mântuire.

(†) Întâmpinarea Domnului (Stratenia) se sărbătoreste pe 2 FEBRUARIE

Sarbatori conexe:

Cuvinte cheie: